Total 4731 registered members

Verzija 8.5.0 je objavljena! Posle dosta radova i izmena zbog adaptiranja na AutoCAD 2009, kao i puno drugih poboljšanja, krajem novembra je objavljena nova verzija.

Šta je poboljšano:
- ePlusMenuCAD se može instalirati na AutoCAD 2009. Najnovija verzija AutoCAD-a se može lako optimizovati za rad. Pročitaj više o tome ovde.
- Prozor Scale Factor-a (SF) se dosta brže otvara
- Sve funkcije, kako iz iz modula X-functions, tako i ostalog dela programa, su prevedene skroz na srpski/hrvatski i engleski jezik. Tamo gde to nije bilo moguće (zbog smisla), ostali su neki izrazi na engleskom.
- Unapređen Help
- Poboljšana funkcija iSave, koja sada čuva crtež sa uštedom do 80% od veličine crteža
- Otklonjena greška u Mosaic Design-u kod insertovanja celih energetskih i motornih izvoda kada nije uključen AUTOINSERT. Sada je stalno uključen.
- Otklonjena greška u Mosaic Design-u na listi elemenata JPS-Ostalo… gde su nedostajali elementi Kondenzatorska baterija, TN-S sistem oznake, TN-C-S sistem oznake, Oznake faza, Sifra kabla, Tablica za izvode i Izvod+N+PE (ZUDS).
- Otklonjena greška u proračunu pada napona u funkciji TPS.
- U funkciji InfoIt Database je podeljena baza simbola na dve baze, bazu simbola, tj. elemenata ePlusMenuCAD-a koja je ‘read only’ i bazu u koju korisnik može dodavati svoje simbole.
- Registracija, tj. proces aktivacije programa je poboljšan

Šta je novo:
- InfoIt PRO  je dobio novu funkciju za otvaranje sačuvanog izveštaja, tj. report-a (poziva se sa ‘REP’)
- Funkcija SaveToPage je zamenila funkciju SaveAs, tj. sada je moguće sačuvati sve listove jednopolne šeme i šeme delovanja u istom crtežu i to list do lista, kao što i većina projektanata praktikuje kod crtanja.
- Dodati su simboli fluroscentnih cevnih svetiljki snage 1x58W i 2x58W.
- Period besplatnog korišćenja programa je 30 dana

Instaliranje:
Ukoliko imate instaliranu neku raniju verziju ePlusMenuCAD-a, morate je deinstalirati, i to pokretanjem Uninstaller-a sa Start menija/Programs/ePlusMenuCAD u Windows-u.  Ukoliko ste u InfoIt Database unosili definicije svojih blokova (kako bi bili izbrojani sa InfoIt PRO), savet je da iskopirate fajl InfoIt_database.mdb na neku drugu lokaciju na disku, jer će deinstalacijom biti izbrisana, i lako možete izgubiti sve definicije koje ste unosili. Fajl InfoIt Database se nalazi u folderu u kome je sam program instaliran, npr. c:\Program Files\ePlusMenuCAD\.

Jezik padajućeg menija i interfejsa:
Dostupni su srpski/hrvatski i engleski jezik. Prevod se odnosi na padajući meni, kao i skoro sve prozore koji se pojavljuju u programu. Potrebni su ljudi koji će prevesti program na ruski, nemački, italijanski i francuski jezik. Nagrada će biti jedna licenca ePlusMenuCAD-a po jeziku. Za više informacija o prevodu pišite na email office@csanyigroup.com.

Download:
Najnoviju verziju 8.5.0 ePlusMenuCAD-a, kao i Help možete preuzeti na stranici: ePlusMenuCAD

Sakrivene funkcije:
Prethodne verzije, kao i nova verzija 8.5.0 ima nekoliko sakrivenih funkcija koje će se vremenom objavljivati, i koje predstavljaju svojevrsno iznenađenje korisnicima ePlusMenuCAD-a. Sve skrivene funkcije će ostati sakrivene, tj. u narednim verzijama programa se neće pojavljivati u padajućem meniju ili toolbar-u, osim ako bude postojalo veliko interesovanje da se neka funkcija pojavi u padajućem meniju. Predlog možete poslati na email office@csanyigroup.com.

Nova verzija v8.5.0 ePlusMenuCAD-a će definitivno podržavati AutoCAD 2009, tako da će projektanti koji koriste 2009-ku moći da opušteno instaliraju ePlusMenuCAD. Nakon dužeg perioda “igranja” sa AutoCAD-om 2009 i dalje stojim iza toga da je Autodesk Inc. sa novom verzijom svog mezimčeta potpuno promašio! Velika većina korisnika je nezadovoljna sa beskorisnim interfejsom kome treba par sekundi da počne da deluje… O ovome bi mogao da pišem satima… ali drugom prilikom….
Šta donosi ePlusMenuCAD v8.5.0? Odmah da kažem – mnogo poboljšanja i ispravljenih grešaka. Sve funkcije u programu će biti prevedene kompletno na srpski, tj. engleski jezik, tako da neće biti više “mešanog” jezika. Mosaic Design će dobiti novu funkciju za konvertovanje jednopolne šeme u običan DWG crtež, i to sa samo jednim potezom! InfoIt PRO će dobiti funkciju za otvaranje sačuvanog izveštaja. Funkcija iSave (SA) će biti poboljšana do maksimuma, tako da će neoptimizovani crteži moći da se smanje i do 80% veličine crteža.
Anyway, na mojoj Visti se najbolje pokazao upravo AutoCAD 2009, valjda zato što je jedina verzija potpuno prilagođena za Windows Vistu. AutoCAD 2009 se u par koraka može veoma dobro optimizovati tako da radi veoma brzo. Dakle, šta uraditi:
1) Isključiti ribon Kako? Ukucaj na komandnoj liniji RibbonClose i pritisni ENTER.
2) Uključi klasični meni kao u AutoCAD-u 2008/7/6 Kako? Ukucaj na komandnoj liniji MENUBAR, unesi 1 i pritisni ENTER.
Sada će AutoCAD 2009 izgleda kao ranije verzije, s’ tim da na Windows Visti raditi dosta brže. Na Windows XP-u takođe radi isto brže nego ranije verzije 2006-2008, ali ovo nije toliko izraženo kao u slučaju Windows Viste. Radove na ePmCAD-u v8.5.0 privodim kraju, i očekujem da do kraja meseca (NOV’08) završim sve i objavim konačnu verziju.
I dalje mi je potrebna neka dobra duša za prevođenje ePlusMenuCAD-a na italijanski, francuski, nemački i španski jezik. Nagrada za prevod biće besplatna verzija ePlusMenuCAD-a. Svoj zahtev možete poslati na office@csanyigroup.com.
Toliko za sada….

SPECJoš jedna od funkcija koja nije dostupna u programu (regularnim putem) jeste funkcija SPEC. Tu funkciju sam napisao odavno i predstavlja ustvari preteče funkcije InfoIt PRO koja služi za generisanje tehničke specifikacije. Pokretanje je moguće samo sa komandne linije preko prečice ‘SPEC’.
Funkcija SPEC takođe koristi bazu InfoIt Database i uzima definicije blokova iz nje, ali se razlikuje od InfoIt u tome što se brže izvršava, ali je zato i siromašnija sa opcijama koje nudi. Kao rezultat se pojavljuje AutoCad prozor Text Window (poziva se sa F2) u kome su osnovni podaci iz crteža.
Ukoliko Vam je potrebno brzo izvršavanje tehničke specifikacije samo za pregled, onda je SPEC pogodna funkcija za Vas. Za sve druge potrebe u vezi generisanja tehničke specifikacije, preporuka je naravno, InfoIt PRO.  U obe funkcije Vam je na raspolaganju export izveštaja u fajl. Ukoliko se ipak odlučite za InfoIt PRO, a pokrenuli ste SPEC, postoji dugme u donjem desnom uglu za pokretanje InfoIt PRO.

Pozdrav,
Edvard Csanyi