Total 4731 registered members

Stručne knjige

Stranice Projektna dokumentacija, Stručni programi i Stručne knjige su update-ovane sa novim i korisnim sadržajem. Dokumentacija za projekat je dopunjena sa proračunima za kratki spoj, opštim proračunima za niskonaponske mreže, kao i jednim diplomskim radom na temu kompletnog el. projekta (samo tekst).  Proteklih dana je bilo problema sa linkovima na ovoj stranici, to je sada ispravljeno i svi linkovi su sada dostupni. Stranica Stručni programi je dopunjena sa programskim paketima za proračune niskonaponske mreže, pada napona, fotometrijski proračun, programima za pregledanje dokumenata (DOC, XLS, SNP), kao i dodatak, tj. zamena za MS Access, koji je preporučen korisnicima koji koriste ePlusMenuCAD, a nemaju instaliran MS Access. Stranica Stručne knjige je najviše update-ovana, tj. dodato je dosta novih stručnih knjiga iz oblasti energetike, automatizacije, industrije i telekomunikacija. Izdvajamo celu seriju od 18 kvalitetnih knjiga “Basics of Energy and Automation: Introduction, Motors & Control and Power Distribution” Takođe, na ovoj strani su postavljene i knjige za korišćenje AutoCAD-a, kako za korisnike koji ga već koriste u svakodnevnom poslu i žele da unaprede svoje znanje, tako i za početnike. Izdvajamo knjige “AutoCAD tutorial (uputstvo za početnike, ver.2006-2008)” i “Introduction to AutoCAD 2008 2D/3D Design“. Za početnike AutoCAD-a postavljena je i stranica AutoCAD training koja sadrži osnove u 14 video lekcija od po 10-ak minuta u proseku po lekciji. Ovaj kurs je preuzet sa YOUTUBE servisa i izuzetno je popularan među internet korisnicima AutoCAD-a.

Linkovi:   Projektna dokumentacija | Stručni programi | Stručne knjige | AutoCAD training

Edvard Csanyi
CsanyiGroup

1,232 views

Instalirao sam ga pre par meseci i “na prvu loptu” sam se veoma razočarao. Samo čekanje da se prozor otvori me je “ubio” u pojam! Trebalo mu je više od 30 sekundi na mašini čije su perfomanse blizu kako klinci kažu “zveri” od kompjutera. No, nekako sam preživeo maratonsko otvaranje, sledeće iznenađenje je bilo interfejs i potpuno odsustvo menija!? Odmah sam provalio da je ceo korisnički interfejs dizajniran kao MS Office programi (Word, Excel…). Ovakav UI kod Windows Viste i MS Offica je zaista velika novina i osveženje, ali je Autodesk trebao da se drži svog interfejsa.
Pošto sam video da će mi biti potrebna velika šolja kafe da se usresredim na novi AutoCAD, nakon kuvanja i 2 gutljaja počeo sam da “provaljujem” AutoCAD 2009. Nakon par sati ispostavilo se da je upravo korisnički interfejs ono što je jedna od najvećih promena.

Naravno da sam probao da instaliram ePlusMenuCAD, i na moje veliko iznenađenje – instalirao se bez većih poteškoća. Naizgled je sve funkcionisalo kako treba, sve dok nisam testirao rad u Mosaic Design-u, i to insertovanje celih energetskih izvoda. AutoCAD se rušio konstanto i to uz poruku “fatal error”. Uz malo “čeprkanja” po internetu pronađem da je ukinuta jedna od funkcija koja je često korišćena u ePlusMenuCAD-u. To je bilo korisna informacija, ali mi i dalje nije bilo jasno zašto se AutoCAD ruši?!
Ko ne čita – ne zna! Na Autodesk-ovom sajtu lepo piše da je objavljen Service Pack 1 za AutoCAD 2009. Zakrpa za AutoCAD 2009 je naravno rešila problem rušenja prilikom insertovanja izvoda uz lepu poruku “function cancelled”.
Šta sledi dalje? Menjanje funkcija u Mosaic Design-u i pisanje dobrog dela koda ponovo. Sledeća verzija ePlusMenuCAD-a će sigurno podržavati AutoCAD 2009.

Do tada, mislim da ću koristiti AutoCAD 2008…

ePlusMenuCAD je od kad je u komercijalnoj upotrebi, preuzet tj. download-ovan preko 450 puta, što govori da program ispunjava svoju svrhu – napredno projektovanje el. instalacija u AutoCAD-u. Bilo je puno upita da li program može da radi pod LT AutoCAD-om, jer dosta firmi u Srbiji i inostranstvu sebi može da priušti samo LT verziju, kao i pitanja o kompatibilnosti ePlusMenuCAD-a na drugim platformama kao što su ProgeCAD ili Bricscad. Za sada odgovor na ova pitanja je negativan, ali će u sledećim verzijama programa gotovo sigurni biti pomaka po ovim i drugim pitanjima.
Mnogo bi pomoglo kada bi korisnici ostavili svoje komentare na funkcionalnost i rad u programu, kako bi se program razvijao u pravom smeru i prilagođavao potrebama korisnika tj. projektanata.