Total 4731 registered members

F.A.Q.

Na ovoj strani se nalaze neka od najčešće postavljenih pitanja u vezi  programa ePlusMenuCAD-a. Odgovore na pitanja kojih nema ovde potražite u WEBHelp-u, ili ga preuzmite na Download strani. WEBHelp je inače integrisan u ePlusMenuCAD-u kao regularan help dokument, ali ga možete preuzeti i nezavisno od programa.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi ePlusMenuCAD-a, postavite slobodno pitanje našoj tehničkoj podršci: POSTAVITE PITANJE

ePlusMenuCAD™

Da li sa ePlusMenuCAD-om mogu da projektujem sve električne instalacije?
Da. Električne instalacije osvetljenja, priključnica, en. razvoda, uzemljenja, gromobrana, slabe struje (protivprovala, protivpožar, kontrola pristupa, CCTV, TV/Radio, telefon/interfon, časovnik, gas, audio-video sistemi, ozvučenje), EIB KONNEX Instabus. Takođe je integrisan i modul Mosaic Design za profesionalno i inteligentno kreiranje jednopolnih i šema delovanja sa velikom bazom simbola.

ePlusMenuCAD Help Kako izgleda ePlusMenuCAD u AutoCAD-u kada se instalira?
Integriše se unutar AutoCAD-a u obliku padajućeg menija i 26 toolbar-ova, koje po potrebi možeti uključivati ili isključivati.

ePlusMenuCAD Help Da li je potrebno neko predznanje za rad u ePlusMenuCAD-u?
Od korisnika se očekuje minimalno predznanje o osnovnom radu u AutoCAD-u (crtanje linija, trimovanje, extendovanje…), dok se za rad sa elementima u programu očekuje poznavanje projektovanja električnih instalacija.

ePlusMenuCAD Help Šta znači 1 licenca za 1 OS?
Znači da licenca koju kupite važi vremenski neograničeno za operativni sistem  (OS) koji je instaliran na računaru, i na kome je instaliran ePlusMenuCAD.

ePlusMenuCAD Help Da li i kako mogu da ubacim svoje simbole koje koristim?
Da, možete da ubacite bilo koji simbol ili više njih koji su u formi bloka (block). Za to služi InfoIt Database u kome se nalaze definicije svih blokova koji su podržani u ePlusMenuCAD-u. Dodavanje Vašeg bloka se svodi na upisivanje naziva bloka i njegovog opisa koji se pojavljuje prilikom generisanja izveštaja tehničke specifikacije (InfoIt Professional). Ukoliko Vam više odgovara da imate svoje simbole integrisane u ePlusMenuCAD-u, tj. da personalizujete program, popunite formu ovde.

ePlusMenuCAD Help Da li je moguće “izvući” tehničku specifikaciju simbola sa osnove?Da, moguće je. Za to je zadužena funkcija InfoIT Professional koji generiše detaljan izveštaj o količinama simbola sa opisima, količine svetiljki po oznakama, strujne krugove po svojim oznakama…

ePlusMenuCAD Help Da li je moguće regulisati veličinu simbola na osnovi?
Da moguće je. Kontroliše se sa Scale Factor-om (SF) u kome je moguće podešavanje veličine električnih simbola, simbola strujnog kruga, i simbola razvodne kutije. Moguće je podesiti Scale Factor lokalno, tj. da važi samo za tekući crtež, ili “master” tj. da važi za sve crteže koji se otvaraju. Scale Factor se čuva u svakom crtežu i pamti se i nakon zatvaranja i ponovnog otvaranja crteža.

ePlusMenuCAD Help Kako mogu da kupim ePlusMenuCAD?
Popunite porudžbenicu Order form i u kratkom vremenskom vremenu ćete dobiti email-om profakturu sa iznosom za programski paket koji ste izabrali. Nakon plaćanja dobićete putem email-a aktivacioni kod za registraciju programa.

ePlusMenuCAD Help Da li ePlusMenuCAD radi pod AutoCAD LT?
Ne. ePlusMenuCAD je namenjen samo za AutoCAD full verzije 2006-2010.

ePlusMenuCAD Help Da li se nadogradnja (update) na novu verziju plaća?
Ne. Nadogradnja (update) ePlusMenuCAD-a je besplatna.

Idi na vrh strane ↑

Mosaic Design (modul)

ePlusMenuCAD Help Da li su svi listovi šeme u jednom DWG crtežu?
Da. Svi listovi jednopolne šeme i šema delovanja se nalazi u jednom DWG crtežu. Nije potrebno da čuvate listove jedne šeme u više DWG crteža.

ePlusMenuCAD Help Da li simboli mogu da se koriste i u običnom crtežu?
Da, mogu od verzije ePlusMenuCAD v8.5.2. Potrebno je prvo pokrenuti funkciju Mosaic Hibrid (MHI) koja omogućava da se koriste svi simboli, tj. blokovi iz baze iNteLLi Elements. Energetski i motorni izvodi se mogu insertovati samo u okruženju template-a Mosaic Design-a.

ePlusMenuCAD Help Da li postoje već urađeni tipični izvodi?
Postoji oko 50-ak predefinisanih električnih izvoda, kao i 30-ak motornih izvoda iz ormana (npr. prekidač, kontaktor, strujni-krug, kleme …). Prilikom insertovanja izvoda sve oznake simbola, klema, strujnog kruga se automatski označavaju.

ePlusMenuCAD Help Šta znači automatsko označavanje elemenata i izvoda?
Znači da se prilikom insertovanja simbola i izvoda automatski označavaju oznake elemenata, klema, strujnog kruga… Ukoliko se elementi, izvodi ili bilo koji element koji ima oznaku briše ili dodaje – moguće da jednim klikom uradite reoznačavanje SVIH elemenata u šemi. Sve oznake će biti re-numerisane (npr. -F1, -F2…).

ePlusMenuCAD Help Šta znači navigacija u šemi kao u Internet Exporer-u?
Znači da postoji toolbar sa komandama “kreći se levo i desno” tako da se šetate kroz strane jednpolne šeme ili šeme delovanja kao kroz web stranice. Takođe je moguće i skakanje na određenu stranu, kao i kreiranje više strana odjednom. To važi kako za jednopolnu, tako i za šemu delovanja.

ePlusMenuCAD Help Da li je moguće “izvući” tehničku specifikaciju opreme iz šeme?
Da. Funkcija Mosaic Collection je zadužen za to. Svi elementi sa jednopolne šeme će biti popisani sa svojim oznakama koje se mogu export-ovati u vidu izveštaja u MS Word dokument.

ePlusMenuCAD Help Da li mogu da se kopiraju, brišu ili dodaju novi/postojeći listovi?
Da, moguće je dodavanje i brisanje novih listova. Oznake “list br.” i “od listova” će se automatski prenumerisati prema novonastalom stanju broja listova.

Idi na vrh strane ↑

X-functions (modul)

ePlusMenuCAD Help Zbog čega mi trebaju sve ove funkcije?
X-functions će Vam uštedeti sate i sate vremena na raznorazne operacije koje izvršavate svakodnevno u radu u AutoCAD-u.

ePlusMenuCAD Help Koje funkcije postoje za rad sa text-om?
Za rad sa tekstom postoji čitav niz funkcija, od kojih se izdvaja iNaLL PRO koja osim editovanja teksta ima i podršku za sva ruska slova, kao i mogućnost upisivanja i čuvanja bilo kog teksta u internu memoriju.

ePlusMenuCAD Help Koje funkcije postoje za rad sa layer-ima?
Za rad sa lejerima postoje sve operacije, od promene lejera entitetu do zamrzavanja lejera. Interesantno je to što kod svake operacije postoji RESTORE POINTS, tj. vraćanje podešavanja pre bilo koje operacije sa lejerima.

ePlusMenuCAD Help Da li postoji funkcija automatskog numerisanja brojeva u text-u, mtext-u sa jednim klikom?
Da, postoji. Ta funkcija je previđena kako bi se u jednom potezu napravio niz brojeva sa eventualnim prefiksom ili sufiksom.